2013. augusztus 8., csütörtök

Gőzölgő birkafejek

Kissé megvágott, s átszerkesztett riport a magyarnarancs.hu-n a sajátos elkészítésű módú karcagi birkapörköltről. Sajnos az ironikus részeket ki kellett vágnom, pedig nincs is jobb, mint ellenségek szerzése. Ám ezért van e blog: a rendezői változat (nem) mindig jobb. 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/rotyog-a-porkoltmutyi-hungarikum-lobbi-karcagon-86043


Valóban sajátos elkészítési módról van szó. Egy laikus számára talán a birka megpörkölt fejének látványa a bográcsban a legfurcsább. Egy üstbe szigorúan egy bárány kerülhet. Annak viszont minden része. A fej kerül a bogrács aljára, s ha feljön a felszínre, kész a pörkölt. Az étel eme értékes része a legtiszteletreméltóbb személyhez kerül tálalásnál. S ha csak egy birka főtt, a legtiszteletreméltóbb is csak egyvalaki lehet.

Nehezen bogozható ki valamiféle logika a HB eddigi működésében, s talán nem is érdemes logika után kutatni. Az ideig-óráig tartó miniszterkedés hatalma úgyis megteremti a lehetőséget a szülőhely valamiféle megkoronázásában, legyen az akármilyen mértékű. A karcagi birkapörkölt esete a felcsúti stadion mintája szerint működik, csak épp kisebb méretekben. Az biztos, hogy a pörkölt immár hungarikum. Ahogy a gőzölgő birkafej is Fazekas úr tányérján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése