Kissé megvágott, s átszerkesztett riport a magyarnarancs.hu-n a sajátos elkészítésű módú karcagi birkapörköltről. Sajnos az ironikus részeket ki kellett vágnom, pedig nincs is jobb, mint ellenségek szerzése. Ám ezért van e blog: a rendezői változat (nem) mindig jobb.
http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/rotyog-a-porkoltmutyi-hungarikum-lobbi-karcagon-86043
Valóban sajátos elkészítési módról van szó. Egy
laikus számára talán a birka megpörkölt fejének látványa a bográcsban a
legfurcsább. Egy üstbe szigorúan egy bárány kerülhet. Annak viszont minden
része. A fej kerül a bogrács aljára, s ha feljön a felszínre, kész a pörkölt.
Az étel eme értékes része a legtiszteletreméltóbb személyhez kerül tálalásnál.
S ha csak egy birka főtt, a legtiszteletreméltóbb is csak egyvalaki lehet.
Nehezen bogozható ki valamiféle logika a HB eddigi
működésében, s talán nem is érdemes logika után kutatni. Az ideig-óráig tartó
miniszterkedés hatalma úgyis megteremti a lehetőséget a szülőhely valamiféle megkoronázásában,
legyen az akármilyen mértékű. A karcagi birkapörkölt esete a felcsúti stadion
mintája szerint működik, csak épp kisebb méretekben. Az biztos, hogy a pörkölt
immár hungarikum. Ahogy a gőzölgő birkafej is Fazekas úr tányérján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése